Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014

«Κανένας δεν είναι παιδί ενός κατώτερου Θεού»

Η συγγραφέας Άννα Γαλανού μιλά στο metrogreece.gr για το νέο της βιβλίο

Συνέντευξη στη Χριστίνα Διαμαντοπούλου 
(christina.diamantopoulou@gmail.com)


«Η Λένια και ο Φίλιππος είναι δυο μικροί θεοί, όπως όλοι μας άλλωστε. Καθένας τους μέσα του κουβαλά διαφορετικά θραύσματα της ανθρωπότητας. Μιας ανθρωπότητας πιστής στο κοινωνικό κατεστημένο και στις ταξικές διαφορές. Όταν, όμως, έρχεται η αγάπη, χρειάζεται μια στιγμή για να κυριαρχήσει ολοκληρωτικά στην ύπαρξή τους...». Το νέο μυθιστόρημα της Άννας Γαλανού, «Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί» είναι ένας ύμνος στην απόλυτη αγάπη ενάντια στις ταξικές διαφορές και την κοινωνία! Η συγγραφέας μίλησε στο metrogreece.gr για το νέο της βιβλίο και τον διαφορετικό κόσμο που ξεδιπλώνεται στην ιστορία του...


Τι αποτέλεσε την έμπνευσή σας για το «Τότε που τραγουδούσαν οι θεοί»;


Ανέκαθεν ήθελα να γράψω ένα βιβλίο που θα έθιγε τις κοινωνικές και ταξικές διαφορές που χρόνια ταλανίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Η έμπνευση ήταν μια σκέψη που έκανα παρατηρώντας κάποιο απόγευμα έναν μικρό κορμό από δένδρο που επέπλεε στη θάλασσα. Αμέσως μόλις το είδα μου δημιουργήθηκε έντονα μια παράξενη αίσθηση μοναξιάς. Σκέφτηκα ότι σαν να αποκόπηκε βίαια η ζωή του, δεν μπόρεσε ν’ ανθίσει και κατέληξε να είναι ένα άχρηστο κομμάτι ξύλου. Αυτή η εικόνα με οδήγησε να σκεφτώ ένα παραμύθι, που υπάρχει μέσα στο βιβλίο. Είναι το παραμύθι του ξυλοκόπου… Το αφηγείται ο παππούς στον εγγονό. Εκεί βρήκα και τους δυο βασικούς ήρωες του βιβλίου που ξεκίνησε να δημιουργείται μέσα στο μυαλό μου. Η συνέχεια ήταν να πλέξω την ιστορία… Το αποτέλεσμα είναι το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας. 

Τι σημαίνει ο τίτλος του βιβλίου;

Αναφέρομαι στους μικρούς θεούς που όλοι κουβαλάμε μέσα μας. Το τραγούδι τους είναι το τραγούδι της ψυχής μας, των συναισθημάτων, της καρδιάς και όλων όσων συμβαίνουν στον καθένα από μας, στη πορεία της ζωής του. Είναι υπέροχο όταν μπορεί κάποιος ν’ ακούσει αυτή τη μελωδία, το ένα και μοναδικό τραγούδι που αντιστοιχεί αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτόν. 

Στο βιβλίο σας περιγράφεται με πολλές λεπτομέρειες η ζωή των Ρομά. Από πού αντλήσατε όλες αυτές τις πληροφορίες;

Τους Ρομά τους θυμάμαι έντονα, όταν έρχονταν και κατασκήνωναν κοντά στο σπίτι μας στο χωριό μου. Μικρό παιδάκι ήμουν, ούτε καν στο Δημοτικό ακόμη, όμως το έσκαγα από το σπίτι μας και πήγαινα κοντά τους στα τσαντίρια. Ένα δυο χρόνια μετά σταμάτησαν να έρχονται. Τους θυμόμουν πάντα. Κάτι κέντριζε τη ψυχή μου. Πολλά χρόνια αργότερα τυχαία γνώρισα την Ελένη. Μια Ρομά που έμενε στο Αιγάλεω. Την παρακάλεσα να με αφήσει να μείνω κοντά της για να γνωρίσω τη φυλή της. Το έκανε με χαρά. Ήταν επιφυλακτικοί μαζί μου, δεν ανοίχτηκαν πολύ. Κατάφερα όμως στο μέτρο που μου επέτρεψαν οι ίδιοι, πίσω από τα μεγάλα χαμόγελά τους και τις σιωπές τους, να αντιληφθώ πολλά πράγματα γι' αυτούς. 

Θέλατε να περάσετε κάποιο μήνυμα στους αναγνώστες ή απλά να δείξετε τον άγνωστο –προς τους περισσότερους από εμάς – τρόπο ζωής τους;

Το βιβλίο έχει πολλά ηθογραφικά στοιχεία, όμως δεν εστιάζω αποκλειστικά εκεί. Ναι, ασφαλώς η μια μου σκέψη ήταν να γνωρίσουμε τον διαφορετικό τρόπο ζωής των τσιγγάνων, που πλέον αποτελεί παρελθόν σαν μια φυλή με διαφορετική κουλτούρα από ότι ξέρουμε. Άκουσα πολλές αφηγήσεις γι' αυτόν τον τρόπο από τους ίδιους τους τσιγγάνους. Δεν περιγράφω όπως θα είδατε το στοιχείο του ‘’φολκλόρ’’, το άφησα απ' έξω γιατί έχουν ειπωθεί πολλά για τη... φούστα κλαρωτή! 
Σκοπός μου επί της ουσίας ήταν να εστιάσω σ’ αυτό που σας ανέφερα στην αρχή. Στις ταξικές διαφορές, στον ρατσισμό και στην αντιμετώπιση ανθρώπου από άνθρωπο. Το μήνυμα που προσπάθησα να περάσω μέσα από το βιβλίο μου ήταν αυτό. Ό,τι δηλαδή δεν θεωρώ κανένα άνθρωπο παιδί ενός κατώτερου Θεού.

Οι Έλληνες είναι ρατσιστές;

Ρατσισμός σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που έστειλε τόσους μετανάστες σε όλο τον κόσμο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει ούτε σαν ιδέα. Θεωρώ ότι αυτοί που κρίνουν τους ανθρώπους από το χρώμα, τη θρησκεία και τα πιστεύω τους δεν μπορούν να θεωρούνται οι ίδιοι προστάτες ιδανικών. Η κρίση που βιώνουμε, επιτείνει αυτές τις αντιθέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, όταν ορισμένοι προσπαθούν με λάθος τρόπο να χρεώσουν ανθρώπους που ψάχνουν μια θέση στον ήλιο και να τους ρίξουν το ανάθεμα. Θέλω να τονίσω επίσης ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες μετανάστες, ναυτικοί όπως και σπουδαστές στο εξωτερικό, που δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις από ανθρώπους με παρόμοιες Εθνικιστικές ιδέες. 
Ξεκάθαρα είμαι εναντίον του ρατσισμού. Δεν τον δέχομαι, με προσβάλει σαν άνθρωπο.

Το βιβλίο είναι ύμνος στον αληθινό έρωτα που μάχεται εναντίον των πάντων. Υπάρχουν σήμερα ή τα συναισθήματα έχουν γίνει πιο επιφανειακά;

Πιστεύω στον απόλυτο έρωτα, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Αυτό για μένα δεν αλλάζει, είναι διαχρονικό. Θα σας φανεί ίσως ρομαντικό, όμως πιστεύω ότι ο έρωτας μας κτυπά άπαξ τη πόρτα. Είναι δυνατός, ανατρεπτικός, δεν ξέρει κανόνες, δεν υπακούει σε λογικές, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή σου, όμως αυτή είναι και η δύναμη του. Είναι αυτό που τον ξεχωρίζει από όλα τα άλλα συναισθήματα. Πάντα υπάρχει, ζει και στοχεύει. Αυτός δεν λαθεύει, εμείς λαθεύουμε που δεν τον αντιλαμβανόμαστε και πολλές φορές τον προσπερνάμε. Γνωρίζω ανθρώπους που είναι απίστευτα ερωτευμένοι, που κρατιούνται ακόμα από το ένα χέρι και βολτάρουν στη παραλία, ενώ με το άλλο ακουμπούν στο μπαστούνι τους! Αυτό είναι μαγεία. Είναι ένα από τα πιο συγκινητικά πράγματα που έχω δει. 

Σας αρέσουν τα happy ends; Πιστεύετε ότι ο κόσμος τα προτιμάει ή επιθυμεί μια ρεαλιστική εξέλιξη;

Μου αρέσουν πολύ. Από τη φύση μου είμαι αρκετά αισιόδοξο άτομο και πραγματικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να γράψω ένα τρυφερό, ερωτικό μυθιστόρημα και να του δώσω ένα κακό τέλος. Η ζωή μας σήμερα είναι πολύ δύσκολη, μας δίνει πολλές στεναχώριες. Καμιά φορά είναι αδιέξοδη, έτσι ο συγγραφέας έχει περιθώριο να δώσει ελπίδα, αντοχή, προοπτικές στον αναγνώστη του με την ιστορία που θα του πει. Δεν μου αρέσει η ωραιοποίηση των πραγμάτων, έτσι κι εγώ ταλαιπωρώ πολύ τους ήρωες μου, όμως στο τέλος τους δικαιώνω. Μακάρι να συνέβαινε έτσι και στην αληθινή ζωή.

Έχετε γράψει και παιδικά βιβλία. Ποιο κοινό σας προκαλεί περισσότερο να κερδίσετε;

Το κέρδος για τον συγγραφέα είναι η αποδοχή του έργο του από τους αναγνώστες και θεωρώ ότι μέχρι τώρα η αποδοχή του κόσμου σε ό,τι έχω γράψει είναι θετική. Τους ευχαριστώ γι' αυτό. Για μένα είναι το μεγαλύτερο δώρο. 
Το παιδικό βιβλίο είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα. Ο συγγραφέας με τη πένα του ‘’μιλά’’ σε μικρά παιδιά, που διαμορφώνουν χαρακτήρα και πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στο τρόπο που θα περιγράψει το οτιδήποτε. Το μυθιστόρημα μου παρέχει μεγαλύτερη ελευθερία να εκφραστώ. Όμως και πάλι είμαι πολύ προσεχτική στις εκφράσεις μου, στη γλώσσα και στα αδιέξοδα που αποφεύγω να θέτω σαν λύσεις. Πάντα στην άκρη του μυαλού μου σκέφτομαι ότι ποτέ δεν ξέρεις πόσο μπορείς να επηρεάσεις ένα άνθρωπο μ’ αυτά που γράφεις, ιδίως ένα νέο άνθρωπο. 
Το γράψιμο εν τέλει, σε όλες τις μορφές του, αποτελεί από μόνο του μια πρόκληση για μένα.

Έχετε έτοιμο ή γράφετε κάποιο νέο βιβλίο;

Πάντα γράφω. Αφήνω τον εαυτό μου να εκφράζεται ανάλογα με πως νιώθω. Κάποια απ’ αυτά τα κομμάτια αποτελούν πολλές φορές εφαλτήριο για ένα καινούριο βιβλίο. Συνήθως αυτό μου συμβαίνει. Αυτό τον καιρό, όχι δεν γράφω κάτι συγκεκριμένο, όμως δουλεύω κάτι εδώ και πολύ καιρό. 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Δεν σχεδιάζω ποτέ το μακρυνό μέλλον. Παίρνω αυτό που μου δίνει καθημερινά η ζωή και προσπαθώ να είμαι αποτελεσματική. Επικεντρώνομαι αποκλειστικά σε βραχυπρόθεσμα σχέδια. Μπροστά μου έχω τη περιοδεία για το βιβλίο μου. Ξεκινώ από τη Θράκη και στη συνέχεια θα επισκεφτώ πολλές πόλεις.
Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Εκδοτικό μου Οίκο, τη Διόπτρα, για την αμέριστη συμπαράσταση, την οργάνωση και την εμπιστοσύνη με την οποία με τιμούν.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
http://www.dioptra.gr/Vivlio/345/712/Tote-pou-tragoudousan-oi-theoi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου