Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Αντώνης Παπαδάκης- Καρεκλάς.

Η αφορμή για την αναφορά σε ένα από τους μεγαλύτερους λυράρηδες της Κρήτης, δόθηκε από το βίντεο του Werner Herzog Letzte Worte (1968) που αναφέρεται στη παραμονή του Καρεκλά για ένα μεγάλο διάστημα στη Σπιναλόγκα. Το ντοκιμαντέρ – ταινία μικρού μήκους, κέρδισε το μεγαλύτερο βραβείο του Oberhausen Film Festival.


Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες απόψεις για το αν ήταν ή όχι ο Καρεκλάς όντως λεπρός και για το αν έμεινε ολομόναχος στο νησί της Σπιναλόγκα, τρώγοντας χόρτα και σαύρες, αφού είχαν φύγει όλοι οι υπόλοιποι.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Καρεκλάς δεν πήγε ποτέ στη Σπιναλόγκα και ότι η ταινία μικρού μήκους που παραθέτω, αναφέρεται σε κάποιον άλλο λυράρη. Στη ταινία βλέπουμε τον ίδιο το Καρεκλά, που μέχρι τέλους επιμένει να μη μιλήσει, χωρίς  να φαίνονται εμφανή σημάδια στο σώμα του. Όπως παρατηρούμε είναι αρτιμελής, αν και πάλι υπάρχουν πληροφορίες ότι το πρόβλημα ήταν στα πόδια του!


Ο Καρεκλάς γεννήθηκε το 1893 στα Περιβόλια του Ρεθύμνου και από παιδί έπαιζε λύρα. Από το 1928 και μετά έγινε γνωστός σε όλο το νησί για τη δεξιοτεχνία του στη λύρα και στο μπουλγαρί.
Η ‘’σούστα’’ του Καρεκλά, με τα πολλά γυρίσματα της λύρας ξεχώριζε, ο σκοπός αυτός ονομάστηκε ‘’Σταφιδιανός’’. Βρήκε πολλούς μιμητές  στη συνέχεια, κανένας όμως δεν την ‘’ταχτάριζε’’ όπως αυτός.


Μετά το 1930 άρχισε να ηχογραφεί τους σκοπούς του, τα ‘’Ρεθεμνιώτικα πεντοζάλια’’ και το 1937 μαζί με τον υπέροχο επίσης Στέλιο Φουσταλιεράκη (Φουσταλιέρη) πρωτοηχογράφησαν τον Σταφιδιανό σκοπό, που τραγουδούσε ο Καρεκλάς. Ηχογραφήθηκε και αργότερα με τον Μπαξεβάνη και τον Φουσταλιέρη.


Παραθέτω ένα συγκλονιστικό άρθρο του Νίκου Αγγελή, για τον Καρεκλά.

Ο Αντώνης Παπαδάκης – Καρεκλάς πέθανε φτωχός και αβοήθητος στο άσυλο ανιάτων στα Χανιά το 1980, σε ηλικία 87 ετών.  
Παρακαταθήκη μας άφησε τα τραγούδια και τη μουσική του, πνοή για τις επόμενες γενιές. 
Επιμέλεια κειμένου:
Άννα Γαλανού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου