Δευτέρα, 1 Ιουλίου 2013

Ρίτα Αμπατζή

Η Ρίτα Αμπατζή γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1914. Μετά τη καταστροφή, εγκαταστάθηκε στο Πειραιά, στη παλιά κοκκινιά και ξεκίνησε τη καριέρα της από το 1930 και μετά τραγουδώντας Σμυρνέϊκα, ρεμπέτικα και Δημοτικά τραγούδια.
Από μικρή που ήταν, όλοι είχαν αντιληφθεί τις τεράστιες φωνητικές τις δυνατότητες. Λίγο μετά το 1930 βρέθηκε σε ένα γάμο στην γενέτειρα της (όπου παίζανε και τραγουδούσανε ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Κώστας Νούρος, ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης και άλλα ονόματα τις περιόδου εκείνης) και από ένα τραγούδι που είπε, εντυπωσίασε και έτσι άρχισε η καριέρα τις. 
Ακολούθησε σχεδόν αμέσως ένας άτυχος γάμος και ένα παιδί (όταν ήταν μόλις 16 χρόνων) που όμως δεν ανέκοψαν την δισκογραφική της πορεία που άρχισε τον επόμενο χρόνο. 
Ξεκίνησε να τραγουδά στο Φαληράκι (Νέο Φάληρο) στο μαγαζί ''Πεταλούδα''. Θεωρήθηκε εξ' αρχής το αντίπαλο δέος της Ρόζας Εσκενάζυ. 
Μεγάλη η δισκογραφία της που την ξεκίνησε από πολύ νωρίς συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, Παναγιώτη Τούντα, Κώστα Σκαρβέλη, Ιωάννη Δραγάτση, Ευάγγελου Παπάζογλου, Κώστα Καρύπη, Μανώλη Χρυσαφάκη, Στέλιου Χρυσίνη, Δημήτρη Σέμση, Γρηγόρη Ασύκη, Σωτήρη Γαβαλά, Κώστα Τζόβενου και αργότερα με το Μάρκο Βαμβακάρη και τον βασίλη Τσιτσάνη. ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα και στην Αμερική.
Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 220 ρεμπέτικα και αμανέδες με τη ΡίταΌλες δε οι ηχογραφήσεις είναι στην δεκαετία του 30 και άλλα τόσα περίπου δημοτικά τραγούδια. Είναι πραγματικά ένας τεράστιος αριθμός ηχογραφήσεων για την εποχή εκείνη. Όλοι αυτοί οι συνθέτες έπαιρναν σειρά στις δισκογραφικές εταιρίες για να τραγουδίσει η Ρίτα τα τραγούδια τους. Μάλιστα δε, εκπλήσσει το γεγονός, πως μια νέα κοπέλα, μόλις 20 ετών τότε, μπορούσε να αποδίδει φωνητικά τόσο τέλεια όχι μόνο βαριά ρεμπέτικα μεγάλων αξιώσεων αλλά ακόμη και τραγούδια του περιθωρίου.
Μετά τον γρήγορο χωρισμό της με τον πρώτο της σύζυγο, τον Γιάννη Τσίπαρη, έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της με τον καλλιτεχνικό της συνάδελφο, τον Στέλιο Κρητικό, που έπαιζε και σαντούρι. Παντρεύτηκαν δε αργότερα και απέκτησαν δύο παιδιά. 
Η Ρίτα Αμπατζή ανήκε στην κατηγορία των σοβαρών τραγουδιστριών της εποχής εκείνης και πάντα τραγουδούσε καθιστή στο πάλκο. Παρόλα αυτά σκόρπιζε με το δικό της τρόπο το κέφι και την ζωντάνια στις παρέες και συχνά κατέβαινε στην πίστα για να χορέψει με τους καλούς χορευτές που συμμετείχαν στο γλέντι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου