Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2012

Ανάβατος - Χίος

Ανάβατος.... Ο Μυστράς του Αιγαίου....

Ο Ανάβατος βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Χίου. Είναι ένα καστροχώρι γαντζωμένο ακριβώς στην απότομη κόψη ενός θεόρατου βράχου που το ύψος του ξεπερνά τα 450 μέτρα.
Είναι ένα σπάνιο δείγμα αμυντικής αρχιτεκτονικής, που προξενεί δέος και θαυμασμό, καθώς το μάτι με δυσκολία ξεχωρίζει τα πέτρινα πυργόσπιτα από τον ίδιο το βράχο.
Από μακριά είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις τα κτίσματα που μοιάζουν σαν ένας συμπαγή τείχος τελείως συγκολλημένα μεταξύ τους και κτισμένα με τις πέτρες του βράχου, ακριβώς για να μην ξεχωρίζουν απ’ αυτόν.
Ένας θεόρατος γκρεμός τα προκαλεί κάτω ακριβώς, όμως αυτά προσκολλημένα πάνω στο θεόρατο βράχο χρόνια και χρόνια στέκονται στην ίδια ακριβώς θέση.
Στη μοναδική πύλη του τείχους υπάρχει ένα ιδιαίτερο κτίσμα που λέγεται ‘’τριώροφο’’.
Αποτελείται από τη δεξαμενή, το λιοτρίβι, την εκκλησία της Παναγίας και το διδακτήριο.
Το χωριό έχει πρόσβαση μόνο από ένα σημείο, το βορινό, και οικοδομήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να ελέγχει από δυτικά τη θάλασσα του Αιγαίου, και να προστατεύει τους κατοίκους από τις πειρατικές επιδρομές που ήταν συχνές εκείνα τα χρόνια.
Λένε πως υπήρχε οχυρό, που λεγόταν ‘’Ανάβατος’’ που σημαίνει ‘’μη προσβάσιμος’’, και από κει πήρε και το όνομα του το χωριό. 
Επιμέλεια κειμένου: Άννα Γαλανού
Φωτογραφία: Μαρία Σαρρή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου